PASSZÍVHÁZ

Passzívház:

RHINOCELL ICF rendszerből (előző nevén Baucell) készült Magyarországon, Szadán az első passzív ház 2009-ben, amely elnyerte a darmstadti Passivhaus Institut hivatalos minősítését, mert megfelelt a passzívházak minden kritériumának.

Csak azon épületeket nevezhetjük passzívháznak, amelyek megfelelnek ezen intézet hivatalos minősítési rendszerének. Tervezője Szekér László építész, a PHPP számítást Benécs József készítette.

A polisztirol-zsalus technológiával (RHINOCELL Prémium+) készült épület 35 cm grafitadalékos Neopor szigetelést kapott.

A passzív ház valójában egy energiahatékonysági standard, melynek különféle építési technikákkal és technológiákkal lehet megfelelni. Az e standard szerint épült épületek annyira jó hőszigeteléssel rendelkeznek, hogy egy átlagos épületnél 70-90%-kal kevesebb energiát igényelnek.

Az energia hatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez.
A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van.
A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag kis hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Passzívház tervezésénél fontos elvek:

• Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása
• Nyári hővédelem biztosítása
• Extra hőszigetelés
• Hőhídmentes szerkezetek tervezése
• Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése
• 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek